Fysiotherapie Vriens en van den Bogaerde
Centrum voor fysiotherapie en manuele therapie

 


Cranio Sacraal Therapie

Het CranioSacrale Systeem bestaat uit de hersen- en ruggenmergvliezen en hersen- en ruggenmergvloeistof. Deze omgeven en beschermen de hersenen en het ruggenmerg. Het strekt zich uit van de schedel (dit heet het craniale deel) tot en met het bekken (dit heet het sacrale deel). Binnen het CranioSacrale Systeem neemt de hoeveelheid hersen/ruggenmerg vloeistof regelmatig toe en af. Het drukverschil dat daardoor ontstaat veroorzaakt een ritmische beweging van het hersen/ruggenmergvlies en de schedel- en wervelkolombeenderen. Dit ritme wordt het CranioSacrale Ritme genoemd.

De hersenen en het ruggenmerg zijn het centrum van ons lichaam. Zonder hen kunnen wij niet bewegen, denken en voelen. Een goed functioneren van het CranioSacrale Systeem heeft een positieve invloed op de hersenen en het ruggenmerg en daardoor ook op de rest van ons lichaam. Beperkingen en blokkades in dit systeem kunnen vele klachten veroorzaken.

Het doel:
Ontspanning en evenwicht krijgen in het CranioSacrale Systeem.
Dit wordt gedaan met behulp van zorgvuldige zachte handmatige technieken. Een therapeut doet dit door beweging te herstellen in gebieden waar blokkades zijn. En dit gebied, of deze gebieden, weer in evenwicht te laten bewegen met de rest van het lichaam.

Tijdens de behandeling kan een patient spanning of ontspanning, warmte of kou voelen, of er kunnen gedachten of herinneringen naar boven komen. Dat gaat soms gepaard met het loskomen van emotionele gevoelens. Dit wordt Somato Emotionele Release genoemd.
Uw therapeute zal u aanbieden om te praten over datgene wat u waarneemt en voelt. U bepaalt natuurlijk altijd zelf of u erover wilt praten of niet. De therapeute heeft de rol van begeleider bij het onderzoeken naar de betekenis van de spanningen in uw lichaam. En zij doet dit met begrip, respect, geduld en aandacht.

Indicaties:
Aangezichtspijn   Migraine
Burn-out    Nekklachten
Chronische pijnen   Oogstoornissen
Chronische vermoeidheid  Oorsuizen
Concentratieproblemen  R.S.I
Coordinatiestoornissen  Rugklachten
Duizeligheid    Scoliose
Dyslexie    Temperomandibulaire Gewrichtsklachten
Hoofdpijnen         (kaakgewricht)
Klachten na Whiplash  Verklevingen a.g.v. ontstekingen of operaties
Leer- en gedragsproblemen

Vergoeding
Er  word door veel ziektekostenverzekeraars een gedeeltelijke of gehele vergoeding gegeven als u een aanvullende verzekering voor alternatieve behandeling heeft. Het kan raadzaam zijn vooraf bij uw ziektekostenverzekering te informeren naar uw situatie.

Specialisatie

Aangesloten bij:

Fysiovisie is een vereniging van een selecte groep van Fysiotherapiepraktijken in Zuid-Oost Brabant welke als doel hebben om fysiotherapie met nog meer zorg en kwaliteit verder te ontwikkelen en uit te dragen.

Meer »