Fysiotherapie Vriens en van den Bogaerde
Centrum voor fysiotherapie en manuele therapie

 


Sportfysiotherapie:

Sportfysiotherapie:

Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die met name bedoeld is voor mensen die een blessure hebben opgelopen tijdens het sporten en zo snel mogelijk hun sport willen hervatten. Of voor mensen die een klacht of blessure hebben opgelopen en hierdoor hun sport niet kunnen hervatten. Tevens is sportfysiotherapie bedoeld om voor sporters of niet getrainde mensen die een bepaalde sport willen oppakken maar niet goed weten hoe ze zich zonder blessures kunnen voorbereiden.

De sportfysiotherapeut helpt u doormiddel van een op maat gemaakt herstel programma uw sport zo snel mogelijk te hervatten. Het is hierbij belangrijk dat U op een verantwoorde manier de sport hervat en uiteindelijk weer het beoogde niveau kunt behalen (denk hierbij bijvoorbeeld aan het spelen van een wedstrijd). Tijdens het herstel van de blessure spelen meerdere onderdelen een rol. Daarom wordt er ook altijd een sportspecifieke analyse gemaakt. Hierbij wordt gekeken naar coördinatie, snelheid, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen. Het is belangrijk dat al deze onderdelen meegenomen worden in het behandelplan.

Er zijn verschillende behandel mogelijkheden waaronder oefenprogramma’s en revalidatieprogramma’s gericht op kracht, coördinatie, lenigheid en uithoudingsvermogen. Maar ook het aanleggen van braces, (sport)taping en het toepassen mobiliserende technieken behoord tot mogelijkheden. U zult zien dat er een combinatie wordt gebruikt van deze verschillende behandel mogelijkheden. U wordt functioneel in de richting van uw sport begeleid en behandeld. Indien nodig wordt er overlegd met de uw trainer om in aangepaste vorm al mee te trainen. Het behandelen maar zeker ook het verkomen van blessures is voor sportfysiotherapeut erg belangrijk.

De sportfysiotherapeut kan voor U en Uw sportverenging ook een bijdrage leveren. Denk hierbij aan het testen van een team of spelers op onder andere snelheid en uithoudingsvermogen. Maar ook het herkennen van een dysbalans of hiaat van een sporter wat kan lijden tot blessures. Hierdoor kunt u samen met U team het beste uit uzelf en uw team halen.

Indicaties voor sportfysiotherapie:

· Sportblessures: o.a. enkel- knie- en heupklachten, elleboog- en schouderklachten maar   ook rugklachten.
· Andere klachten waardoor u niet meer kunt sporten.
· Blessure preventie en advies
· Advies over een bepaalde sport, schoeisel, materiaal, kleding.
· Sportmedische begeleiding van sporten of wedstrijden.
· Sportanalyses en sport specifieke testen t.b.v. prestatie verbetering.
· EHBSO: eerste hulp bij sport ongevallen
· Fysiofitness: Fysiotherapeutische begeleiding tijdens het fitnessen.

Specialisatie

Aangesloten bij:

Fysiovisie is een vereniging van een selecte groep van Fysiotherapiepraktijken in Zuid-Oost Brabant welke als doel hebben om fysiotherapie met nog meer zorg en kwaliteit verder te ontwikkelen en uit te dragen.

Meer »